Lymfesystemets anatomi

Lymfesystemet kan anatomisk beskrives som et kredsløb eller drænsystem med indskudte filtre. Lymfekredsløbet støtter blodkredsløbet ved at fjerne overskydende væske. I kapillærerne udveksles næring og affald samt ilt og CO2 opløst i væske. En del af denne vævsvæske når imidlertid ikke tilbage til kapillærerne, og der sker derfor en ophobning i vævene. Dette overskud (lymfen) drænes gennem lymfekarrene, der ligger som små drænrør langs kapillærerne. Lymfen løber til større lymfekar, der fører lymfen til venerne ved roden af halsen. Dette sker primært igennem mælkebrystgangen, der er placeret foran rygsøjlen dybt i kroppens indre.
Inden overskuddet af vævsvæske på denne måde leveres tilbage til blodet, har lymfen passeret en eller flere lymfeknuder. Lymfeknuderne er indskudt som filtre i lymfekredsløbet, og de sidder, så de kan føles, i lyske, armhule og hals. Desuden findes de i knæhase, albuebøjning og som dybtliggende lymfeknuder omkring de indre organer.
Lymfekredsløbet varetager også transport og optagelse af fedtstof fra tarmsystemet, og sammen med lymfeknuderne deltager dette kredsløb i kroppens forsvar (immunapparat).