At skrive 16 journaler på en formiddag.

Kjeld-Bruun-Jensen

At skrive 16 journaler på en mandag formiddag kan sætte mange tanker i gang hos en yngre læge. Det gjorde det i hvert fald for undertegnede, da jeg for omkring 20 år siden fik i mit første job som læge. At tage imod, lave undersøgelse, spørge ud og forklare en patient om en forestående operation på 12 min., er meget ringe vilkår for både patient og læge. Jeg afgav derfor det løfte - at jeg ikke ville arbejde sådan på længere sigt.

Jeg havde allerede som stud. med. uddannet mig til zoneterapeut i 1984 og senere i 1988 arbejdede på et akupunkturhospital i Shanghai. Det var den gang at alternativ behandling blev skældt ud for at være kvaksalveri. Selvfølgelig skal man være kritisk overfor alternativ behandling - men jeg elskede, at ha’ mere end 12 min. til patienten.

I 1985 skrev jeg min første bog, som blev udgivet på Forlaget Pons. Siden er der udgivet yderligere 6 bøger. Jeg har haft det held, at jeg i lange perioder har kunnet leve af mit forfatterskab. Siden begyndelsen i 1985 har jeg samlet solgt omkring 45.000 eksemplarer af mine bøger - det er jeg ret stolt af :-)

I 1989 åbnede jeg akupunkturklinik, som jeg drev frem til 1997. Akupunktur har min store interesse, og jeg efteruddanner mig fortsat på området. Fra 1990 til 1997 drev jeg sammen med min kone Lisbeth "Institut for Alternativ Medicin" på Fyn. I den periode uddannede vi ca. 250 alternative behandlere.

Jeg havde mit sidste traditionelle lægejob i 1994. Det var i en almindelig praksis - hvor vi havde ca. 10 min. til hver patient.Jeg blev vist kendt for at sprænge klinikkens tidsplan. Og i min anbefaling skrev indehaveren meget diplomatisk ”Kjeld er patienternes mand”. Han var diplomatisk, men jeg tog det nu som et kompliment.

Derefter fulgte nogle år, hvor jeg skrev bøger og som nævnt drev skole og akupunkturklinik. I 1999 startede Syddansk Universitet så den såkaldte sundhedsfaglige kandidatuddannelse, der er en tværfaglig sundhedsuddannelse. Jeg blev optaget og blev cand. scient. san. efter 2 års studier. Med afsæt i mit speciale, blev jeg opfordret til at søge et ph.d. stipendium - det fik jeg, og selvfølgelig skulle der forskes i patientens perspektiv. I 2007 forsvarede jeg min ph.d. afhandling, og emnet var patienters brug af internettet.

Fra 2007-2011 har jeg arbejdet professionelt som forsker og rådgiver indenfor diabetes området. Frem til 2016 var jeg desuden administrator på en række diabetesrelaterede websites (bl.a. www.diabeteschat.dk). Disse sider havde et samlet besøgstal på ca. 100.000 årligt.

I dag driver jeg fortsat Forlaget Pons og nu også "BIOPRAKTIK, Skolen hos Pons". Jeg vil gerne videregive mine brede erfaring inden for både det traditionelle og alternative behandlingssystem. Ideen med "BIOPRAKTIK, Skolen hos Pons" er netop at tilbyde en seriøs grunduddannelse til alternative behandlere.

Anatomi-fysiologi.dk og læge, ph.d. Kjeld Bruun-Jensen